به گزارش مشرق، مصطفی قلی خسروی رئیس کنونی اتحادیه مشاوران املاک فردی است که به خاطر سابقه طولانی‌اش در شغل دلالی مسکن و حضور بلندمدت در مقام رییس ،بنگاه‌های مسکن و برخی رسانه ها لقب پدر املاک ایران را به او داده اند.

او که پس از 14 سال رییس اتحادیه املاک در مهر ماه سال 92 از انتخابات اتحادیه املاک کنار کشیده بود حدود دو سال پیش مجددا به اتحادیه املاک آمد رئیس اتحادیه شد.

خسروی که سالها در دربار شاه به عنوان یکی از اعضای گارد شاهنشاهی مشغول بود در سال ۱۳۵۲ با سمت مشاور و دلال ملک به کمک باجناق خود  وارد صنف بنگاه‌های مسکن بطور جدی شد و در سال ۱۳۶۳ با تاسیس یک بنگاه در خیابان یوسف‌آباد تاکنون در این محدوده مشغول به کار بوده است. خسروی همچنین از سال ۷۰ وارد اتحادیه مشاوران املاک شد و از سال ۷۸ تا سال 92 یعنی 14 سال رییس اتحادیه املاک بود.

او عنوان می کند دو سال دیگر به طور کامل با 18 سال فعالیت در قامت ریاست اتحادیه املاک از این سمت خداحافظی خواهد کرد هر چند معتقد است که شغل املاکی سخت تر از خدمت در ارتش است.

متن کامل مصاحبه مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک را با هم می خوانیم:

چرا رسانه‌ها گاهی به شما لقب پدر املاک ایران را می‌دهند؟

خسروی: اولاً که بنده قابل نامیده شدن پدر املاک ایران نیستم و این لقب را برخی از رسانه‌ها به بنده دادند. وقتی به مردم بگویید نباید گوش کنید و بشنوید گوش‌های خود را می‌گیرند و اگر بگویید نبینید چشم خود را می‌گیرند و نمی‌بینند و اگر بگویید نباید بو کنید قطعاً بینی خود را می‌گیرند. پس مردم متوجه می‌شوند و مردم فهیمی داریم.

وقتی بنده اتحادیه املاک را در سال 76 تحویل گرفتم با یک میلیون و 700 هزار تومان پول تحویل گرفتم که در آن دوره 10 میلیون تومان به جمع امور صنفی بدهکار بودند.

وقتی بنده به اتحادیه املاک آمدم دیدی که به مشاوران املاک داشتم این بود که مشاور املاک را ارتقاء‌ بدهم، یعنی هم ارتقاء معلوماتی و هم این صنف را مطرح کنم.

آیا پدر شما هم بنگاهی بود و سابقه کار در این زمینه داشتید؟

خسروی: پدر بنده نظامی بود و معاون کلانتری 7 زمان شاه سابق بود و بنده هم برای اینکه از سربازی فرار کنم 20 سال خود را گرفتار کردم.

به نظر شما اعتماد مردم به مشاوران املاک کاهش پیدا نکرده است؟

خسروی: رئیس قبلی اتحادیه املاک در دهه 70 مرد مؤمن و خوبی بود اما همواره می‌گفت که بنده با یک عده کلاهبردار روبه‌رو هستم و بنده که در همان روزها بازرس صنف اتحادیه املاک بودم از این کلمات ناراحت می‌شدم که رئیس صنف املاک نباید این گونه اظهارنظر کند. اما خب صراحتاً نمی‌توانستیم به شخصی که رئیس اتحادیه بود و بزرگ صنف بود بگوییم که این گونه با مشاوران املاک و بنگاهها برخورد نکند.

چرا که زمانی که در سال 76 رأی آوردم حاج محمدرضا شریفی رئیس اتحادیه املاک و معاون او در آن دوره رد صلاحیت شده بود و بنده با حاج سعید امانی معتمد رهبری در بازار و رئیس انجمن اسلامی بازار دیدار کرده و اعلام کردم که رئیس اتحادیه املاک معتمد ما است. از همان جا تماسی با شریعتمداری وزیر وقت بازرگانی برقرار شد و انتخابات که یک سال عقب افتاد. چرا که من احترام به پیشکسوت و بزرگ‌تر را جزء واجبات و اصولی اصلی دین اسلام می‌دانم.

چطور شد که به کار املاک روی آوردید؟

خسروی: بنده قبلش با باجناقم که در سال 1340 تا 1342 در خیابان خورشید مشاور املاک داشت همکاری می‌کردم. بعدازظهرها به آن محل می‌رفتم و به او کمک می‌کردم. چون ارتش نمی‌گذاشت به طور کامل به کار املاک مشغول شوم. به هر حال استاد بنده شخصی به نام فرزانه بود که 15 سال پیش به رحمت خدا رفت. بعد از اینکه از ارتش بازنشست شدم یک ملکی داشتم و آن را فروختم و یک مغازه در خیابان یوسف‌آباد خریدم. چون نظامی بودم و ناف نظامی‌ها را با پول و بیزینس نبریده‌اند. نظامی شخصیت دیگری دارد و یک شخصیت غرور نظامی و وطن‌دوستی در سلول‌های او است. چون از روز اول دستوراتی که داده شده است روی سلول‌های آنها حک شده است. به این ترتیب مادر تمام نظام‌ها ارتش است. حتی در آن دوران گفته می‌شد که افسر پیاده عروس میدان نبرد جنگ است و مقام بالایی نسبت به افسر زرهی و توپخانه داشت.

به هر حال در مغازه خریداری شده به فعالیت بیشتری پرداختم. هیچ‌گاه یاد ندارم که به کسی گفته باشم چقدر بابت کمیسیون به من بدهد. آن موقع یک درصد (حق کمیسیون) بود و بعد از انقلاب یک مقداری تغییرات در حق کمیسیون‌ها داده شد. این هم اشتباه بود که بنگاه‌دار را وادار می‌کند که یک مقدار کوتاه بیاید در حالی که در تمام دنیا حق کمیسیون 6 درصد است. البته این 6 درصد را هم از فروشنده می‌گیرند.

روی هم رفته چند سال رئیس اتحادیه املاک بودید؟

خسروی: 14 سال در سال‌های گذشته رئیس اتحادیه املاک بودم و الان دو سال است که مجدداً رئیس اتحادیه املاک هستم که می شود 16 سال.حال هم اگر عمری باقی باشد رئیس اتحادیه املاک هستم و بعد هم بعد از اتمام دوره خود یعنی با 18 سال قطعاً خداحافظی خواهم کرد. 

 چرا اتحادیه مشاوران املاک اقدامی برای پیش‌فروش‌های مسکن نمی‌کند؟

خسروی: زمانی که احمدی‌نژاد شهردار تهران بود در همان دوران برخی انبوه‌سازان و سازنده‌ها و شرکت‌ها یک ملک را به چند نفر می‌فروختند. مشاوران املاک جرأت این کار را ندارند. چون کار املاکی‌ها اعتباری، اعتمادی است. اما شرکت‌های به ثبت رسیده و پس از به فروش‌ها هر کاری دوست داشتند می‌کردند. 

در آن سالها پیگیری کردیم دیدیم در گذر نوروزخان قولنامه‌هایی است که بر روی طناب آویزان است که به فروش می‌رسد، هر مشاور املاکی هم یک چاپخانه برای خود داشت ما در همان دوران از افراد حقوقی استفاده کردیم و ماه‌ها کار کردیم و یک برگه A3 درست کردیم و آنها را با شماره مجبور کردیم که ارزان‌تر هم بدهیم تا مشاوران املاک اینها را خریداری کنند. 

* 5 هزار نفر از منافقین می خواستند در تهران خانه بخرند

مشهور است که در دوره‌ای منافقین تلاش گسترده‌ای برای خریدن املاک و ایجاد خانه‌های تیمی انجام داده‌اند.این موضوع صحت داشت؟چه اقدامی کردید؟

خسروی: در همان سال‌ها بود که اماکن بنده را خواست و گفت که 5 هزار نفر از منافقین در تهران هستند که باید برنامه‌ریزی کنیم که خانه نخرند و خانه تیمی درست نکنند. بعدها ناجا یک برنامه‌ای درست‌تر به نام «بهبود الکترونیک» معرفی کرد و آرام‌آرام کامپیوتر بر روی میز مشاوران املاک رفت و اینها هر معامله‌ای که می‌کردند باید به آن «بهبود الکترونیک» ارائه می‌کردند تا ناجا متوجه شود چه کسی در حال اجاره و یا خرید مسکن است. چرخه ضعیف بود اما خوب بود. 

کد رهگیری چه زمانی راه‌اندازی شد؟ اینکه گفته می شود این کد رهگیری هم حفره هایی دارد و می توان کلاهبرداری کرد صحت دارد؟

خسروی: دکتر توکلی در مرکز پژوهش‌ها ما را خواستند و طرح کاداستر را معرفی کردند. در همان طرح کاداستر بود که متوجه شدیم کد رهگیری به درد املاکی‌ها می‌خورد و 400 شهر و 30 استان را در مدت 6 ماه درس کد رهگیری را به املاکی‌ها دادیم و کد رهگیری جا افتاد تا سال 94. اما افرادی که باید همکاری می‌کردند با ما رفتار خوبی نداشتند. مثلا ثبت اسناد املاک که ما را قبول نداشت. باید هم ثبت اسناد و هم شهرداری، هم دارایی و بیمه باید با ما لینک می‌شدند تا ما بتوانیم برای مردم شفاف‌سازی کنیم اما متأسفانه آنها همکاری نکردند و این موضوع یک مقدار به بن‌بست خورد و ما مجبور شدیم برای کد رهگیری از کد پستی استفاده کنیم. به هر حال دستور دولت وقت این بود. وزارت اقتصاد زیرنظر قوه مجریه است و ثبت اسناد هم زیر قوه مجریه بود و بعدها زیرنظر قوه قضائیه رفت.

به ما اعلام کردند که کد رهگیری در صورت مفاصاحساب مالیاتی صادر شود و سرانجام جا افتاد. یک نفر در سال 94 که بنده رئیس اتحادیه نبودم نامه‌ای به دیوان عدالت اداری می‌نویسد که نباید کد رهگیری به این شکل صادر شود و ایشان قسمت دارایی را لغو کردند اما یک عده‌ای باورشان شد که کد رهگیری به طور کلی لغو شده است. پس اگر ما می‌خواهیم به شفافیت برسیم و به قیمت واقعی ملک برای خرید و فروش مسکن برسیم و امنیت اجتماعی و اقتصادی داشته باشیم باید تمام دستگاه‌ها مثل شهرداری، مالیات، ثبت اسناد و ... با یکدیگر برای صدور کد رهگیری لینک شوند. کد رهگیری هنوز به صورت ناقص در حال صادر شدن است. 

اگر می‌خواهیم به پیشرفت برسیم باید ابتدا به شفافیت دست پیدا کنیم.

یعنی معتقدید اگر کد رهگیری به طور کامل اجرا شود قیمت مسکن به خوبی کنترل می‌شود و به خوبی مشخص می‌شود یک نفر چه تعداد مسکن و چه وضعیت مکانی و شغلی دارد؟

خسروی: دقیقاً همین‌طور است مثلاً همین الان اگر کد رهگیری به طور کامل اجرا شود متقاضی خرید مسکن در تهرانپارس با یک جستجوی اینترنتی آخرین قیمت خرید و فروش مسکن در آن منطقه را رصد خواهد کرد. پس کد رهگیری با لینک شدن تمام دستگاه‌های مرتبط و ذیربط شفاف‌سازی را ارائه خواهد کرد. در سفری که به یکی از کشورها داشتم در آن کشور به دنبال یکی از دوستانم که سالها بود ندیده بودم گشتم و به راحتی با یک جستجوی اینترنتی علاوه بر اینکه محل زندگی و شغل او را یافتیم تمام جزئیات ریز زندگی او حتی میزان سپرده بانکی او را نیز به دست آوردیم.